Maak indruk met een Tafel Rookoven Deluxe
Maak indruk met een Tafel Rookoven Deluxe
Al honderden jaren wordt er gebruikt gemaakt van rooktechnieken bij het bereiden van eten. In eerste plaats was dit meer vanwege de conserverende werking dan voor de smaak.
Tegenwoordig is het een bereidingstechniek waar we graag mee experimenteren. Roken is zo moeilijk nog niet en geeft een verbluffende smaak aan je eten. Het is een eenvoudige manier van eten bereiden en daarnaast maak je indruk op vrienden en familie.
Handig formaat
De Tafel Rookoven Deluxe is een handig formaat, geschikt voor op iedere tafel (buiten en binnen). Ideaal dus om mee te nemen naar bijvoorbeeld de camping. De tafel rookoven is gemaakt van RVS. Je kunt veel verschillende producten roken in de rookoven, denk aan vis, vlees, aardappels of groenten. De rookoven geeft het gerecht een subtiele rooksmaak.
Hoe gebruik je de Tafel Rookoven Deluxe?
Plaats het zwarte bodemdeel - met daarin de twee branders - op een rechte, vuurvaste en stevige ondergrond. Plaats daarna de oven er op en strooi de gewenste hoeveelheid rookmot op de bodem. Leg de opvangplaat in de oven, hierop zet je het rooster met daarop de te bereiden maaltijd. De tafel rookoven sluit je door middel van het deksel.
De hittebron (de twee spiritusbrander) heb je nodig om de rookmot te laten smeulen. De rookmot gaat altijd onderin op de bodem. Doordat de hitte dicht bij het eten zit gaart dit snel. Laat de rookoven eerst open staan met de branders aan. Zodra het rookproces begint, sluit je de oven volledig af zodat er geen rook kan ontsnappen. De spiritusbranders laat je op een klein kiertje, anders gaat het roken veel te hard. De bereidingstijd is afhankelijk van het product. Zodra je gerecht gegaard is laat je voorzichtig de rook uit de pan ontsnappen.
Rookmot
Rookmot of rookmeel is een soort zaagsel. Het is de bedoeling dat de rookmot langzaam gaat smeulen. Hiermee creëer je rook en dit maakt je eten gaar.
Er zijn veel verschillende soorten rookmot, iedere rookmot is geschikt voor een andere product. Hieronder hebben wij er een aantal uitgelicht:
- Rookmot beuk - Past eigenlijk bij alles (perfect voor beginners!)
- Rookmot hickory - Rundvlees
- Rookmot appel - Gevogelte
- Rookmot pecan -Varkensvlees
- Rookmot kers – Groente
Tips:
- Vergeet niet om na iedere rookbeurt de mot te vervangen.
- Begin met een mildere rooksoort als je voor het eerst gaat roken. Laat je leiden door je eigen smaak!
- Indien gewenst kun je een snufje (vuur)kruiden toevoegen en over de rookmot strooien.
- Verdeel de rookmot goed over de bodem van de rookoven.
- Leg een stukje aluminiumfolie neer waar je de rookmot in legt. Dat maakt makkelijker schoon.
Lees hier hoe je tijdens de kerst een smakelijk diner kunt bereiden met een rookoven.